למה יש פרעושים במקלט ומה עושים?
במדינה מוקפת אויבים ולא מעט אקשן בשנים האחרונות, אין ספק שהמקלט הפך לאחד המקומות המבוקשים בכל מקום בארץ. אותו מרחב תת קרקעי שאמור לספק לנו הגנה בשעת חירום, הפך מקום מקלט גם לחרקים מעיקים ומזיקים, כמו פרעושים. למה יש פרעושים במקלט ואיך אפשר לטפל בזה? במאמר זה ריכזנו לכם את כל המידע החשוב, כך שבפעם הבאה שתצטרכו לתפוס מחסה במקום מוגן, הוא באמת יהיה כזה.
מה זה בכלל פרעושים?
פרעושים הם טפילים חיצוניים חסרי כנפיים, ורוב המקרים שאנחנו שומעים עליהם אנחנו מייד מקשרים אותם לחיות המחמד. למעשה פרעושים ניזונים מדם של מגוון בעלי חיים שונים, כשהם חיים על גוף הפונדקאי, אך לא בתוכו.
אלה המאפיינים העיקריים שלהם:
מראה – קטנים מאוד, בקושי מגיעים ל- 3 מ"מ
צורה – גופם צר ושטוח, מה שמאפשר להם לנדוד בקלות בין פרוות החיה.
צבע – חום כהה עד שחור
תנועה – אין להם כנפיים אך יש להם יכולת מדהימה לקפוץ למרחקים רחוקים ביחס לגודלם, והם עושים את זה במהירות רבה.
איך מגיעים פרעושים למקלט?
מקלטים שאינם בשימוש יומיומי הם לרוב מקומות מוזנחים ומלאים בחפצים, שמושכים אליהם לא מעט מזיקים. איך מגיעים פרעושים למקלט? יש להם כמה דרכים מעניינות:
- באמצעות בעלי חיים – פרעושים חיים על בעלי חיים, בעיקר כלבים, חתולים ומכרסמים. אם חיות אלו מחפשות מקלט והגנה מפני מזג האוויר, טורפים אחרים או מזון זמין, הם יכולים לשאת איתם פרעושים ולהביא אותם למקלט.
- ביצי פרעושים – ברגע שפרעושים נכנסו למקלט דרך בעלי חיים, ביצי הפרעושים נושרים מהם ויכולים לשרוד ולהתפתח במשך חודשים אחרי שהחיה עזבה.
- המלטה של חתולה – עבור חתולה שצריכה להמליט ולגדל גורים, המקלט הוא מקום מסתור אידיאלי. נוכחות קבועה של אמא וגוריה מספקים לפרעושים מקור רב של מזון, והם נמשכים בעיקר לגורים צעירים שהופכים פגיעים לרעב של הפרעושים.
מה מושך פרעושים להגיע למקלט?
- מזון – כפי שכבר הבנו, טפילים כמו פרעושים מחפשים מזון, והם ניזונים בעיקר מדם של יונקים וציפורים. אם יש במקלט בעלי חיים ואפילו מכרסמים, הם כבר מסודרים מבחינת מזון.
- סביבה נוחה – מקלט מספק לרוב סביבה חמימה ומוגנת, וגם שקטה לאורך שעות היממה. פשפשים במקלט מוצאים גם כן מקום מפלט בסביבה זו, והם יכולים להתרבות ולשגשג בשקט.
- ניקיון וחפצים – לא משנה כמה תריבו עם השכנים ותנסו לעשות סדר, בדרך כלל מקלטים הופכים "למחסן" עבור חלק מהדיירים, בעיקר בתקופות שאין איום מהדהד ברקע או מצב מתוח מול האויבים. בשביל הפרעושים זה מצב אידאלי, ויש להם שפע של מקומות מסתור ומקום להטיל את הביצים.
איך יודעים שיש פרעושים במקלט?
פרעושים אמנם יצורים קטנטנים ונסתרים, אך יש כמה דרכים לגלות שיש פרעושים במקלט:
- עקיצות פרעושים – לא מעט חרקים יכולים לעקוץ אתכם במקלט, אך מה שמאפיין את הפרעושים זה שהעקיצות שלהם מגרדות מאוד והן יופיעו בעיקר ברגליים התחתונות ולא בשאר המקומות בגוף.
- גללים – פרעושים משאירים אחריהם כתמי לכלוך זעירים, כמו למשל גללים שנראים כמו אבקת פלפל שחור. ניתן לזהות אותם על שטיחים ורהיטים בהירים שנשארו במקלט.
- מראה עיניים – לא קל לזהות פרעושים בעין לא מקצועית, בעיקר בגלל התזוזה המהירה שלהם, אך אם ראיתם חרקים קטנים שקופצים עליכם, על הבגדים או החפצים שיש במקלט, זה כנראה פרעוש.
צרו קשר לייעוץ חינם!

מהם הנזקים שפרעושים יכולים לגרום?
- מתרבים במהירות – פרעושים מתרבים בקצב מסחרר, כך שבתוך זמן קצר הם ישתלטו על כל החפצים במקלט, וגם יתפסו "טרמפ" על בני האדם והחיות ופשוט יעברו לתוך הבתים.
- טפילים ומחלות – פרעושים יכולים להעביר תולעים לחיות מחמד, ואפילו לילדים קטנים אם בלעו פרעוש בטעות. כמו כן הם פוגעים באופן ישיר בבעלי חיים, יכולים לגרום לאנמיה בעקבות איבוד דם.
- עקיצות – פרעושים ניזונים מדם ושום דבר לא יעצור בעדם. כל עוד יש חיית מחמד בסביבה, הם ימצצו את דמה ויגרמו לכאבים, גירוד עז ואפילו תגובות אלרגיות שונות. אם הפרעושים לא ימצאו חיות מחמד בסביבה, הם פשוט יעברו לבני אדם ויעקצו אותם ברגליים.
מה הורג פרעושים במקלט?
- חום נגד פרעושים – אם יש משהו שקוטל פרעושים בוגרים בהצלחה זה חום מעל 37 מעלות, בעיקר אם הוא קבוע וממושך.
- חום גבוה נגד ביצי פרעושים – אם יש משהו שקוטל בוודאות גם את ביצי הפרעושים והזחלים שלהם זה חום בטמפ' של 50 מעלות ומעלה. למשל בגדים ומצעים נגועים, ניתן להרתיח במכונת כביסה.
- הדברה נגד פרעושים – שימוש בחומרי הדברה ייעודיים לפרעושים, כמו פרמתרין, פירתרואידים ופיפרוניל בוטוקסיד.
- קיטור אדים – קיטור אדים חם פועל בלחץ גבוה ובטמפרטורה של 180 מעלות ויותר, וזו שיטה מצוינת לקטול את כל שרשרת החיים של הפרעוש, החל מהביצה, זחל ועד לבוגר. יתרון נוסף הוא שעם קיטור אדים חם ניתן להגיע לפינות נסתרות, גבוהות ומרוחקות.
כך תכינו את המקלט לפני הדברה נגד פרעושים
- ניקיון יסודי – השתמשו בשואב אבק כדי לשאוב היטב את הרצפה והחפצים מכל שאריות הפרעושים והלכלוך שהם משאירים.
- פינוי חפצים נגועים – אם במקלט יש וילונות, כריות, מיטות, בגדים ומצעים, ניתן לכבס אותם במכונת כביסה בטמפ' של 50 מעלות ויותר, כדי לחסל את כל הפרעושים והביצים שלהם. זו גם הזדמנות לעשות סדר במקלט ולהשאיר שם רק ציוד חיוני, ולהשאיר את המקום פנוי ככל הניתן.
- הזזת רהיטים – מומלץ להזיז רהיטים מהדפנות והקירות, לפחות 20 ס"מ, כך שהמדביר יוכל לבצע הדברה בצורה יעילה יותר.
- הרחקת מזון ובעלי חיים – אם אתם מאחסנים מזון במקלט, גם אם סגור בצורה הרמטית, רצוי להרחיק אותו למשך מספר שעות גם תום הריסוס. כך גם לגבי חיות מחמד ובני אדם.
צרו קשר לייעוץ חינם איתי!

איך אנחנו מטפלים בפרעושים במקלט?
השלב הראשוני יהיה כמובן להכין את המקלט לקראת הדברה, כדי להגביר את מידת האפקטיביות. אנו מייעצים לדיירי הבית לפנות ולנקות את המקלט בצורה יסודית, ולפנות את כל החפצים המיותרים, או כאלה שמפריעים לנו בדרך.
לאחר מכן אנו מבצעים הדברה משולבת, הכוללת שימוש בקיטור אדים לוהט מעל 180 מעלות, המיועד לקטול את כל הפרעושים, הביצים והזחלים שלהם, בכל פינה ופינה במקלט.
אנו משתמשים גם בחומרי הדברה יעילים ומאושרים לשימוש כמו פירתרואידים, אך גם מווסתי גדילה שמונעים את המשך התפתחות הביצים והזחלים לפרעושים בוגרים.
איך למנוע חזרה של פרעושים למקלט?
המקלט אמור לספק לכם מקום מוגן ובטוח, דווקא ברגעים שאתם נמצאים בלחץ ובחרדה. הדבר האחרון שתרצו לחוות במהלך השהות במקלט זה לסבול מעקיצות מציקות, ומפרעושים שמתרבים בקצב מהיר. כך תשמרו על מקלט נקי מפרעושים:
- תחזוקה וניקיון באופן קבוע – התייחסו למקלט כאילו שהוא חלק מהבית שלכם. דאגו לשאוב ולשטוף אותו מדיי שבוע, לדאוג לפנות פסולת ולהשאיר את המקום מרווח ומסודר.
- השאירו אותו סגור – כל עוד לא ניתנת הוראה אחרת, הקפידו לסגור את דלת המקלט והחלונות, כדי למנוע כניסה של אורחים לא רצויים כמו חתולי רחוב, עכברים וחולדות.
- טיפול מונע – הזמינו אותנו לבצע הדברת לפרעושים לפחות פעם בשנה, ואם המקום היה נגוע בפרעושים נשמח להגיע לטיפול מונע, סריקה ומעקב עתידי.
שאלות ותשובות נפוצות
למה בכלל יש פרעושים במקלט?
כי מדובר במקום שקט, חמים ומלא חפצים.
מקלטים שלא בשימוש יומיומי הופכים מהר מאוד למחסן מוזנח שמושך מזיקים – במיוחד כשחיות כמו חתולים, כלבים או מכרסמים נכנסים פנימה ומביאים איתם את הפרעושים. הם מטילים ביצים על הבדים והרהיטים, והסביבה הנעימה מאפשרת להם להתרבות במהירות.
איך אפשר לדעת שיש פרעושים במקלט?
לפי עקיצות, קפיצות קטנות וכתמים שחורים.
אם אתם מרגישים עקיצות מגרדות במיוחד ברגליים, רואים נקודות קטנות שחורות (גללים של פרעושים), או מבחינים בחרקים קטנטנים שקופצים במהירות – כנראה שיש לכם פרעושים
מה עושים אם מצאתם פרעושים במקלט?
מנקים, מפנים חפצים – ומזמינים הדברה משולבת.
קודם כל מפנים בגדים, מצעים ורהיטים, מכבסים בטמפ’ של 50°+, ומנקים ביסודיות עם שואב אבק. לאחר מכן, מזמינים טיפול משולב הכולל קיטור אדים לוהט (180°) והדברה מקצועית עם חומרים ייעודיים ומווסתי גדילה כדי למנוע חזרה.
למה יש פרעושים במקלט ומה עושים
אחריות מלאה בכתב על כל הדברה
זמינות מהיום להיום
חומרים ירוקים באישור המשרד להגנת הסביבה
אחריות מלאה בכתב על כל הדברה
זמינות מהיום להיום
חומרים ירוקים באישור המשרד להגנת הסביבה