איפה מסתתר פשפש המיטה ואיך מוצאים אותו?
כלל האצבע סביב בעיות חרקים בבית, בחצר, בגינה וגם בחקלאות הוא שישנה חשיבות גבוהה לזיהוי ואיתור מהיר של החרק, כדי למנוע תהליכי התפשטות והגדלה של הנזקים.
חרקים כמו פשפש המיטה ואחרים, נוטים להתרבות במהירות וככל שהיקף ההתפשטות (בשפת ההדברה נקרא נגיעות) גדול יותר, ההדברה תהיה מורכבת יותר ובהכרח גם יקרה יותר. בנוסף, זיהוי וודאי הוא הכרח לבחירת ההדברה המתאימה.
אולם, דווקא כאשר יש רמת נגיעות נמוכה, קשיי הזיהוי עולים (כי יש הרבה פחות מהחרק עצמו למצוא). לכן, כתבתי עבורכם את המדריך להכרת המקומות הנפוצים בהם מתחבא פשפש המיטה כדי שתוכלו לזהות אותו בעצמכם.

מדוע פשפשים מסתתרים?
הסתתרות היא תכונה הישרדותית מובנית המאפיינת את מרבית היצורים החיים ולא רק את הפשפשים. מרבית החרקים מעדיפים, כאשר הם אינם מחפשים מזון, להיות במקומות חשוכים, לחים ונסתרים כדי שהם לא יתפסו על ידי האויבים הטבעיים שלהם, וכדי שיהיה להם מקום בטוח ונוח מבחינת תנאי סביבה, לתהליכי רבייה.
ההבדל המרכזי סביב יכולת ההסתתרות הוא עד כמה טוב כל חי יודע לעשות את זה. ובהיבט הזה, פשפש המיטה נמצא בין המקומות הראשונים מבחינת יכולת הסתתרות וזאת בזכות מאפייני התנהגות ומבנה גוף ייחודי לעומת חרקים אחרים.
איך נראה פשפש מיטה
אורכו של פשפש המיטה נע בין 4-6 מ"מ, גופו פחוס ושטוח בעל עובי דק של מילימטר אחד המאפשר לו להיכנס לסדקים וחריצים צרים במיוחד. עובי הגוף של הפשפש דומה לעובי כרטיס האשראי שלכם ולמעשה, אם ישנו חריץ או סדק ואתם יכולים להכניס אליו את כרטיס האשראי שלכם, אז בעובי סדק כזה פשפש יוכל להסתתר.
כדי לחפש את פשפש המיטה, מומלץ להצטייד באמצעי הגדלה כמו זכוכית מגדלת ופנס, כדי להאיר את כל אותם אזורים ופינות חשוכות בהם הוא אוהב להסתתר.
אני מייחס חשיבות רבה לזיהוי נכון של הפשפש ולכן אני גם מציע שירות זיהוי לפשפש המיטה בוואטסאפ ללא עלות, וגם אפשרות של הגעה עד אליכם לניטור מעשי (הניטור הוא בתשלום אך התשלום מופחת ממחיר ההדברה).
צרו קשר לייעוץ חינם!
היכן מסתתרים פשפשי המיטה?
הפשפש הוא חרק המסתתר, נח, מעכל ומתרבה במהלך היום במקומות חשוכים, ואילו בלילה הוא יוצא להשיג לעצמו את מנת המזון שלו. חשוב לדעת כי, פשפשים לא צריכים ל"אכול" כל יום ובין עקיצה לעקיצה יכולים לעבור כמה ימים.
חמשת מקומות המסתור הנפוצים של פשפש המיטה בבית
חמשת המקומות הנפוצים נמצאים באזור חדר השינה שהוא המקום הנפוץ ביותר להימצאותם של פשפשים שמבקשים להיות קרוב למקור המזון שלהם. אך כבר היו מקרים, שמצאתי פשפשים, במיוחד כאשר יש ריבוי נגיעות גם באזורים אחרים של הבית, כמו, הסלון ופינות ישיבה.
מזרון
המקום השכיח ביותר להימצאות פשפשים. המזרון הוא המקום הקרוב ביותר לפונדקאי (האדם) ולכן אהוב במיוחד על הפשפש. הפשפש משתחל בין ומאחורי תפרי המזרון, בקפלים, בקצוות רוכסן של כיסוי המזרון וגם בתוך המזרון אם יש בו חורים או חתכים במזרון.
במקרה של פשפשים במזרון, המזרון יחד עם המיטה הם המקור הראשון לניקוי והדברה. באופן ברור חל איסור על הדברה של מזרון עם חומרי הדברה, לכן פעולת ניקוי הפשפשים מהמזרן נעשית באמצעות קיטור אדים עוצמתי המגיע לחום של 160 מעלות, ומשמיד כל זכר לפשפש או לביצי פשפשים.
מיטה
זהו המקום השני מבחינת רמת השכיחות להימצאות של פשפש המיטה. מיטה לרוב מורכבת מכמה חלקים שחוברו יחדיו וכל אחד מחלקי המיטה יכול לשמש מקום מסתור. חיבורי הרגלים והמשטח, דפנות פנימיות של המיטה והמשטח, סדקים ושברים וכל מקום במיטה הנמצא מעט בחושך יכול להתאים לפשפש.
בגדים ובדים
במיוחד בבגדים לחים ומלוכלכים הנמצאים בחדר (על הרצפה, סל כביסה, בתיק או כל מקום אחר), הפשפש ייכנס לתוכם או מתחתם. גם וילונות עם קפלים, או פינות וחלקים אחוריים של שטיחים משמשים כמקומות מסתור.
ארונות/שידות
במיוחד אלו הסמוכים למיטה עצמה. הפשפש יסתתר בין חיבורי עץ של חלקי הארון או השידה, בתחתית מגרות, בפינות נמוכות של השידה והארון וכל מקום המספק לו חושך ולחות נעימה.
חפצים
חפצים הם יעד הסתתרות פחות מעודף, אך עדיין קיים, במיוחד אם בחדר יש מכת נגיעות גבוהה של פשפש המיטה. כריכות ספרים, מסגרות של תמונות, שקעי חשמל, מכשירי אלקטרוניקה וכמובן כסאות ושולחנות בחדר.
מקומות מסתור של פשפש המיטה מחוץ לבית
אמנם, במרבית הפעמים נפגוש את פשפש המיטה בתוך בתים ודירות ובמיוחד באזורי חדרי השינה, אך יש פעמים, שהפשפש מוצא לעצמו יעדים אחרים שגם הם מספקים לו את הצרכים שהוא מחפש.
כלי תחבורה
מכיוון שאנשים נוסעים בכלי תחבורה ומעבירים באמצעותם חפצים וציוד, יש פשפשים המוצאים את עצמם במקומות הללו. ריפודי ושטיחי רכב, החריצים לאורך מסגרת מקומות הישיבה, חיבורי חגורות הבטיחות, מהווים מקום טוב להסתתרות.
מוסדות
בתי חולים, בתי אבות, בתי מלון, ואפילו יש פשפש המיטה בצבא כל אלו ודומים להם מהווים אזורי מסתור ומחייה של פשפשים. הפשפש מגיע דרך האנשים המבקרים בהם והחפצים השונים המוכנסים אליהם. למרבה הצער, דווקא במוסדות, לוקח זמן לאתר את ההימצאות של פשפש המיטה, מכיוון שמדובר במקומות בעלי אזורים גדולים ולא תמיד ברור היכן בדיוק בוצעו העקיצות.
במהלך שנות עבודתי כמדביר בפשפשיM נקראתי פעמים רבות למוסדות לבצע פעולת ניטור לזיהוי החרק וגם לאתר את המוקד המרכזי להימצאות שלו.
כיצד מבצעים הדברה לפשפשים?
אין הבדל משמעותי בין הדברת פשפש בבית או דירה לבין הדברה במוסד למעט היקף העבודה. ההדברה שאני מבצע בבית או במוסד כוללת שני שלבים:
שלב ראשון: איתור מוקדים, קנים ומקומות המסתור
שלב שני: שימוש בקיטור אדים בכל האזור של הנגיעות
שלב שלישי: ריסוס חומר הדברה ייעודי המשמיד את הפשפש אך גם מונע מפשפשים צעירים להמשיך ולהתפתח.
יש פעולות משלימות שיש לבצע כמו כביסות של בגדים ובדים, והכנה בסיסית של הבית והמרחב להדברה.
למצוא פשפשים בלי למצוא פשפשים
אם לא מצאתם את הפשפשים עצמם במקומות המסתור, אתם יכולים לחפש סימנים מעידים:
סימנים מרוחים על מצעים
כתמים חומים אדומים על המצעים, יכולים להיגרם מפשפשים שנמחצו על ידי הגוף או שאריות הדם שהפשפש מצץ. כתמים שחורים, לרוב מלווים בצבע אדום, הם צואת הפשפשים שנפלטה במהלך החזרה שלו למסתור.
סימני עקיצות
פשפש בוגר זקוק לכמה עקיצות כדי להגיע לכמות הדם מספקת, אך כדי לא לחשוף את עצמו יותר מדי, הוא עוקץ באותו אזור וכך מתקבל מקבץ של 4-5 עקיצות קרובות אחת לשנייה (תהליך של 1-2 דקות). לכן, אם נעקצתם רק פעם אחת באותו אזור, יש לשקול אפשרות שייתכן ומדובר בחרקים אחרים כמו פרעושים, עכבישים או נמלים.
זמני עקיצות
בשונה מחרקים אחרים (פרעושים ויתושים), הפשפש בעיקר עוקץ בלילה ובמיוחד בשעות העמוקות של הלילה ולאחר שהוא מזהה כי הפונדקאי ישן. את הזיהוי הזה הוא עושה בזכות יכולת חישה של רמת הפליטה של הפחמן הדו חמצני במהלך השינה.
פשפשים מסתתרים בבית מה עושים?
לא ממתינים.
יוצרים קשר איתי ועם היחידה להדברת פשפשיM, מקבלים הצעת מחיר להדברה, כולל אחריות מלאה וחוזרים לישון בשקט.
אחריות מלאה בכתב על כל הדברה
זמינות מהיום להיום
חומרים ירוקים באישור המשרד להגנת הסביבה

איפה מסתתרים פשפשים?