האם פשפשים קופצים?
באחד הימים התקשר אלי לפשפשיM לקוח ואמר לי שקפצו עליו פשפשים ועקצו אותו, והוא רוצה לברר כמה עולה לבצע הדברה?
אמרתי לו שאין בעיה, בהחלט ניתן לבצע הדברה, אך גם שלפני ההדברה, צריך לוודא שזה באמת פשפשים. הסיבה לצורך בווידוא היא כמובן להתאים את ההדברה, אך במקרה הזה, הצורך התעורר גם מכיוון שהלקוח תיאר תחושה של חרקים עוקצים בקפיצות, ומכיוון שפשפשים אינם קופצים, יש סיכוי שזה חרק אחר ולכן ווידוא הוא הכרחי.
המקרה הזה מדגים את אחד הבלבולים השכיחים ביותר שיש סביב פרעושים ופשפשים. האחד קופץ, האחר הולך, האחד עוקץ לאורך היום השני עוקץ בלילה, האחד נמצא גם על בעלי חיים והאחר לא ויש עוד הבדלים.
איך מבדילים? ומי זה מי? מיד לפניכם.
פרעוש ופשפש מיטה
רבים נוטים להתבלבל בין השניים וזה בלבול מובן מכיוון ששניהם מתחילים באות "פ" עם שם שנשמע יחסית דומה. שניהם טפילים מוצצי דם, הנכנסים לתוך בתים ושניהם קטנים כמחצית הס"מ. אולם, בהסתכלות רחבה יותר, מדובר בשני חרקים שונים לחלוטין מבחינת המאפיינים הביולוגיים וההתנהגותיים.

הבדלים בין פרעוש לפשפש מיטה
פרעוש | פשפש |
מבנה גוף מאורך כולל 2 רגלים אחוריות הארוכות באופן משמעותי מהרגלים האחרות | מבנה גוף שטוח ואליפטי, רגלים אחוריות ארוכות רק במקצת מהרגלים האחרות |
קופץ | הולך |
אין כנפים | יש כנפים על הגב אך הן לא משמשות לתעופה |
עוקץ לאורך היום | עוקץ בלילה |
נמצא על בעלי חיים (בעיקר כלבים וחתולים) | לא נמצא על בעלי חיים |
הדברה בריסוס | הדברה מורכבת הכוללת קיטור וריסוס |
צרו קשר לייעוץ חינם!

פשפשים לא קופצים
אז הבנו שפשפשים לא קופצים, אז מה הם כן עושים?
פשפשים פשוט הולכים. פשפשים ניזונים ממציצת דם של בני אדם ולא של בעלי חיים. הם מסתתרים במהלך היום ומחכים לשעת לילה שבה הם מזהים שהאדם נרדם, ואז יוצאים בהליכה כדי לעקוץ. קצב ההליכה שלהם אינו מהיר ולכן הם מעדיפים להסתתר בקרבת המיטה או בקרבת המקום בו האדם ישן. בדרך זו הם מבטיחים לעצמם, הגעה ונסיגה מהירה לאחר העקיצה.
איפה פשפשים מתחבאים?
פשפש המיטה אינו אוהב אור ומחפש מקומות חשוכים ולחים בהם הוא יכול לעכל מזון, להסתתר ולהתרבות, אך כאמור הוא גם רוצה לעשות זאת קרוב למקום בו הפונדקאי שלו נמצא.
לאורך העבודה שלי כמדביר הכרתי את המקומות המועדפים על הפשפשים להסתתר, ולפני ביצוע ההדברה, אני מבצע פעולה של איתור וניטור מקומות המסתור, כדי לבצע טיפול ממוקד לקיני הביצים שיש בהם.
מקומות מחבוא נפוצים של פשפשים:
- המיטה והמזרון
- שידות וארונות קרובים לאזור המיטה
- שקעי חשמל
- מסגרות של תמונות, ספרים
- מדפים, ארונות וכסאות בחדר
- בגדים
- חריצים וסדקים בקירות, משקופים וכדומה
איך פשפשים מגיעים?
עם קצב הליכה איטי וחוסר יכולת לקפוץ או לעוף, מתעוררת השאלה, איך פשפשים נכנסים לבתים? התשובה היא, שבני אדם מכניסים אותם באמצעות הכנסה של חפצים שיש בהם פשפשים.
אגב, גם הפרעושים שהם החרקים הקופצים, לרוב, אינם מגיעים בקפיצה עצמית לתוך בתים (אלא אם יש מוקד פרעושים בחצר והדלת של הבית פתוחה). הפרעושים מגיעים באמצעות בעלי חיים או כמו הפשפשים, באמצעות "טרמפ" על ביגוד של בני אדם או חפצים.
חלק מהמקומות בהם מסתתרים פשפשים הם חפצים ומוצרים שבני אדם מעבירים ממקום אחד למקום אחר, לפעמים כמכירה של ריהוט, חפצים וביגוד משומש. לעיתים אלו דברים שנתרמו, נמסרו ולפעמים אפילו נאספו מהרחוב. במידה ואחד החפצים הללו נגוע בפשפשים והוא הוכנס לבית, הפשפש נכנס גם הוא.
חשוב לדעת שלמרות שפשפשים זקוקים למזון כל 24-28 שעות, במקרה שבו אין להם מקור מזון, הם יכולים לשרוד גם בלעדיו חודשים ארוכים, על ידי מעבר למצב של צמצום מערכתי (מעין שנת חורף) ולהתעורר רק כאשר מרגישים קרבה למקור מזון. לכן, גם רהיטים ששכבו במחסן ולכאורה ניתן לחשוב שפשפשים לא יישארו בהם, היא מחשבה לא נכונה. פשפשים יחזרו לפעילות גם לאחר חצי שנה של שהות בחריצי מיטה, ארון או מזרון ללא מזון.
לסיכום
פשפשים אינם קופצים ורבים נוטים להתבלבל בינם לבין פרעושים, בלבול שיכול להיות מובן. לכן, אם אתם מתמודדים עם בעיית עקיצות של פרעושים או פשפשים, צרו קשר כאן ותוכלו להתייעץ על הבעיה ועל הפתרונות.
האם פרעושים קופצים?
אחריות מלאה בכתב על כל הדברה
זמינות מהיום להיום
חומרים ירוקים באישור המשרד להגנת הסביבה